Гастроезофагеалната рефлуксна болест, гастритът и язвената болест са отделни състояния с различни причини за проявата им и симптоми. Всички те обаче малко или повече са обвързани с нивото на киселинността в стомаха и чувствителността на лигавицата към солната киселина.
Придържането към определен хранителен режим е важен елемент от лечението на заболяванията на горния гастро-интестинален тракт, тъй като именно приеманите храна и течности са стимул за отделяне на смилатели сокове, или пък могат да имат директно увреждащо действие върху лигавицата.
Общи препоръки
Хранителният режим трябва да бъде щадящ – да не съдържа дразнещи вещества. От него се премахват силните подправки (черен пипер, лют пипер и др.), солените и опушени сирена и меса, консерванти и силно се ограничават мазнините.
Обработката на храната е чрез варене, печене и задушаване с малко или никакво количество мазнина, пърженето не се използва. Препоръчва се 5-6 кратен дневен режим с по-малко количество на прием.
Зърнени храни – забранени са черен хляб и царевица, приемат се престоял бял хляб, сухари, бисквити, ориз, грис, жито, овесени ядки;
Млечни продукти и яйца – разрешени са само прясното мляко, непрестояло кисело мляко, диетична извара, обезсолено прясно сирене, варен белтък;
Супи – забранени са тези със застройка и се препоръчват слизестите супи (внимание – да не се приемат много горещи!)
Риба – забранени са рибните консерви, хайвера, осолените, пушени и мазни риби. Препоръчват се бялата риба и пъстървата – без кожа; термичата обработка е печене;
Месо – както и с рибата, трябва да се изключат консервираните, тлъсти и солени меса, колбаси и тн. Те се заменят от крехко нетлъсто месо – агнешко, пилешко, телешко – което може да се приготвя с варене, печене или на грил;
Мазнини – не се приемат мас, лой, сланина, фритюрна мазнина. Разрешени са в малко количество прясното масло, сметаната, олиото и зехтина. Те не се използват за пържене и запръжки, които са забранени;
Плодове и зеленчуци – прекратява се консумацията на зелен фасул, лук, гъби, туршии, вишни, кайсии и грозде. Храненето е с картофи, моркови, тиквички, чушки, краставици, тиква, ябълки, праскови, дини, круши, малини, банани (сладки и добре узрели). Особено в случаите на повишено газообразуване се препоръчва да не се прекалява с пресните плодове и зеленчуци. Консумират се варени, печени, задушени, във вид на сокове, желе, кисели пюрета и мус;
Десерти – забраняват се конфитюра, шоколада и сладкото. Позволени са захар, желе и мед. Отново при повишено газообразуване да се има предвид, че захарта усилва процеса и може максимално да се измести от меда;
Напитки – не се допускат алкохол, газирани напитки, силен чай, кафе и какао. Препоръчват се отвара от шипка и по-слаби чайове.
Гастроезофагеална рефлуксна болест
Това състояние изисква не само временно спазване на хранителен режим, а налагане на някои промени в начина на живот, които да се спазват дългосрочно. В тях се включват:
Ранна вечеря – никакво хранене преди лягане, както и самата вечеря трябва да бъде ниско калорична и бедна на мазнини;
В дългосрочен план от диетата трябва да се изключат цитрусовите плодове, доматите, кафето, алкохола и шоколада;
Намаляване на телесното тегло;
По време на сън – използване на подходяща възглавница, която повдига горната половина на тялото;
Да не се носят тесни и стягащи дрехи;
Отказване от тютюнопушенето.
Гастрит
През първите няколко дни от острия гастрит храна не се приема, а само течности – шипкова отвара и ябълков сок. След това се преминава на леко хранене, с постепенно включвнане на супи, извара и варено месо. До излекуването се спазва препоръчителния режим, след което пациентът може да се храни свободно.
Подобна е ситуацията и при хроничния гастрит, когато ограниченията са необходими в моментите на обостряне, извън които храненето е нормално.
Автор: Александра Игнатова, източник: https://www.puls.bg/