ПРОДУКТИ: за 12 порции
За тестото
130 г краве масло
110 г пудра захар
6 яйца
130 г шоколад
110 г захар
130 г брашно
200 г конфитюр от кайсии
2 опак. ванилия
За глазурата
200 г захар
125 мл. вода
150 г шоколад
РЕЦЕПТА:
За торта Сахер се използва шоколад с минимум 60% съдържание на какао. Ето и как се приготвя: Мекото масло (130 г) се разбива с пудрата захар (110 г) и ванилията (2 опак.). Постепенно се добавят жълтъците (6 бр) при непрекъснато разбиване. Шоколадът (130 г) се разтопява на водна баня и се налива в сместа при непрекъснато разбиване. Белтъците се разбиват на пяна. Захарта (110 г) се добавя постепенно и се разбива, докато сместа започне да блести и стане толкова плътна, че да може да се реже с нож. Белтъците се смесват с маслено-жълтъчната маса. Поръсват се с брашно и всичко внимателно се разбърква. Дъното на кръгла форма (24/26 см) се покрива с хартия за печене и се запълва с тесто. Пече се при 170 градуса около два часа. Първите 12-15 минути вратата на фурната остава леко отворена. Блатът заедно с формата се обръща „с главата надолу” върху решетка и се оставя да изстива около 20-30 минути. Пак се обръща и се оставя напълно да изстине. Едва след това се изважда от формата. Разрязва се на две части с конец през средата. Кайсиевото сладко (200 г) се загрява. Претрива се през сито. С него се намазват блатовете и страните им. Оставят се да засъхнат върху решетка (това трае няколко часа – най-добре цяла нощ). Приготвяне на глазурата: от водата (125 мл.) и захарта (200 г) се сварява сироп. Вари се около 5 минути и се оставя да се поохлади. Шоколадът се разтопява на водна баня и постепенно в него се добавя горещият захарен сироп при непрекъснато бъркане (в началото масата ще стане много гъста, но постепенно ще се втечни). Готовата глазура се излива веднага върху тортата, заглажда се и се оставя да изстине. Поднася се с разбита без захар сметана.
от 1001 рецепти