Рецептата на боб по манастирски е създадена от монахини и монаси, които са отглеждали много зеленчуци в градините на манастира. В тази рецепта боб чорба по манастирски изобилства зеленчуците. Това е една от най-вкусните рецепти за боб, която моето семейство обича много. Така приготвям зрелия боб с богат зеленчуков вкус и пикантен вкус. Бобът, купен от магазина, задължително трябва да се накисва. Но пресен, от градината на баба, никога не го накисвах. Така зная от баба.
Необходими продукти:
- боб - 300 г бял;
- лук - 1 голяма глава или 2 средни;
- чесън - 2 глави, на небелени скилидки;
- моркови - 2 бр.;
- чушки - 2 бр. пресни ( сухи чушки);
- пресен лук - 1 връзка;
- олио - 50 мл или на вкус;
- червен пипер - 1 с.л. равна;
- джоджен - 1 връзка (или сух);
- девесил - 1 връзка (лющян) или 1 от двете;
- люти чушки - 1-2 бр.;
- домати - 2 - 3 бр. пресни или от буркан;
- брашно - 1 с.л. за запръжката;
Начин на приготовление:
- В тенджера със студена вода сложете боба да заври заедно с 1 глава нарязан на едро лук.
- Щом заври се прибавят нарязаните на ситно останал лук, чушки и моркови.
- Брашното се запържва в малко олио и към него се добавят червеният пипер и пасираният домат. Запръжката се разбърква и се сипва в боба. Ястието се вари още 15 минути.
- Малко преди бобът да е готов се посолява, подправя се с джоджен и девесил и се изключва.