Ако сте решили да я варите, най-добре е да подберете по-едра и тлъста риба. Освен подправките, към водата добавете и няколко капки ябълков оцет или лимонов сок. По този начин месото ще стане по-крехко и ще се запази бяло.Освен това миризмата на риба, която за някои хора е неприятна, ще се усеща по-слабо. За да запазите вкуса, аромата и вкусовите качества на рибата, трябва да добавите и сол във водата. В никакъв случай не преварявайте рибата! От момента на завирането засечете 5-10 минути в зависимост от големината на рибата и я отдръпнете от котлона.
В случай че сте решили да пържите рибата, то трябва да знаете, че растителната мазнина, в която ще я пържите, в никакъв случай не трябва да е вряла. Най-добре е да е сгорещена. Ако не спазите тази препоръка и сложите рибата във вряща мазнина, отвън ще се изпържи много бързо, но отвътре ще остане сурова. След като приключите с пърженето на рибата, миенето на тигана е сериозно предизвикателство. Вероятно много пъти ви се е случвало тиганът да мирише на риба.За да се справите с този проблем, нужно е само да налеете малко вода и оцет в тигана и да го сложите на котлона да поври за няколко минути. Специалистите съветват, когато печете риба във фурната, да я сложите на 250-280 градуса за 30-50 минути в зависимост от това колко е дебела рибата. Когато пък я приготвяте на скара, предварително я намажете от външната страна с растително масло.
Източник:novinibg.net