120 мл прясно мляко
120 мл вода
120 мл олио
3 чаени лъжици захар
1 чаена лъжица сол
7 гр. суха мая (1 пак)
450 г брашнo от които оставяме малко за разточване
1 жълтък за намазване
50 гр масло за разточване и оформяне
Съставките смесваме в хлебопекарната като спазваме следната последователност -първо всички течни, захарта и солта добре размесени в брашното, което слагаме след течните и накрая маята.Може да замесите и на ръка.
След замесване тестото се оставя да втаса.След това го разточваме и оформяме по избор.Това,което направих аз е да оставя много малка част от тестото за центъра, а останалото да разточа на дебела кора -около 0.5 см.Намазваме обилно с масло.Кората завиваме на руло и поставяме върху кръг от хартия за печене с диаметъра на тавата в която ще печем.Разрязваме рулото на еднакви резени с дебелина около 1 пръст,като разре не трябва да е до края.През един прехвърляме резените от другата страна, а тези които са останали от същата завиваме надясно.Така се получава нещо като венец.От останалото тесто оформяме розички за вътрешността и/или "кифлички", които се правят като отново разточваме, мажем с масло, нарязваме на еднакви триъгълници и навиваме.
Разбира се, може да направите оформянето както ви харесва на вас.Оставяме погачата да втаса докато удвои обема си.Намазваме с жълтък и печем на 170 градуса за около 35-40 мин, като проверяваме за готовността на питката с помощта на дървена клечка.
След като погачата се изпече завиваме в кърпа.