Продукти:
225 г бял боб, накиснат за една нощ в студена вода
45 мл /3 с. л./ зехтин или слънчогледово олио
1 скилидка чесън, счукана
1 глава лук, накълцана
2 стръка кервиз, нарязани
3 моркова, нарязани на кръгчета
450 г прясно зеле, нарязано на фини ивички
по 1 стрък розмарин и мащерка, вързани заедно
15 мл /1 с. л./ доматено пюре
сол и черен пипер
30 мл /2 с. лъжици/ накълцан магданоз
пържени хапки хляб
Приготвяне:
- Прецедете боба и го поставете в голяма тенджера с 1,7 л вода. След като заври, оставете да къкри под похлупак в продължение на два часа или докато омекне.
- В голям дълбок съд задушете на бавен огън в мазнината чесъна, лука, кервиза и морковите. Разбърквайте често. След като зеленчуците омекнат и добият кафеникав цвят, добавете зелето и тревните подправки и оставете на огъня за още 4 минути.
- Прецедете боба и излейте течността към зеленчуците заедно с доматеното пюре и сол и пипер на вкус. След завиране оставете да къкри около 30 минути. Тогава прибавете боба, ако е нужно долейте още вода. Да ври на бавен огън, докато всичко се свари много добре. Извадете розмарина и мащерката. Разбъркайте магданоза, пръснете отгоре пържените хапки и сервирайте веднага.
4-6 порции
Автор: Редж Сейнър, източник: "Чудото на чесъна"