Продукти:
900 мл вода
5 мл /1 ч. л./ мая на прах
275 г леща
1 голям морков, накълцан
1 скилидка чесън, накълцана или счукана
1 глава лук, накълцана
15 мл /1 с. л./ доматено пюре
300 мл нискомаслено мляко
сол и червен пипер
Приготвяне:
- Стоплете малко от водата в малка тенджера, добавете маята и бъркайте, докато се разтвори. Сипете останалата вода в голяма тенджера заедно с маята и лещата. Сложете капака и оставете да поври няколко секунди. След това отстранете тенджерата от огъня и оставете да престои така една нощ.
- На другия ден сложете отново лещата да заври и прибавете морковите, чесъна, лука и доматеното пюре. Да остане да къкри захлупено около час. Размесете малко брашно с малко от млякото, докато се получи хомогенна смес, след това сипете в останалото мляко. Добавете всичко това към лещата при непрекъснато разбъркване, сложете сол и пипер на вкус и оставете да ври на слаб огън около две минути, докато се сгъсти.
- Сервирайте с препечени филии.
4 порции
Автор: Редж Сейнър, източник: "Чудото на чесъна"