Продукти:
225 г бял боб, накиснат за една нощ във вода
60 мл /4 с. л./ зехтин или олио от рапица
2 скилидки чесън, накълцани или смачкани
1 голяма глава лук, накълцана
3–4 стръка кервиз, накълцани
3 средни моркова, дребно нарязани
1 тиквичка, накълцана
450 г домати, обелени, изчистени от семената и накълцани
125 г грах
125 г зеле, нарязано на ивици
1,7 л зеленчуков бульон от кубчета
тънък резен постен бекон, нарязан на малки парченца
75 г дребни макарони или други тестени изделия, или начупени на малки парченца спагети
8 с. л. накълцан магданоз
сол и червен пипер
сирене „Пармезан“, настъргано /или кашкавал/
Приготвяне:
Задушете в мазнината чесъна и лука, докато омекнат. Добавете останалите зеленчуци, смесете добре, прибавете бульона и бекона и оставете да заври. Да къкри под похлупак до омекване на зеленчуците. Това би трябвало да отнеме около 40 минути. Прибавете изцедения боб и спагетите или макароните и оставете да ври още 15 минути. Подправете на вкус и сервирайте поръсено със сирене „Пармезан“ /кашкавал/.
Забележка: за да обелите по-лесно доматите, пуснете ги за около минута в току-що завряла вода, после ги извадете с решетеста лъжица и ги пуснете в студена вода. След около още една минута ципата им ще остане сама в ръцете ви, но сигурно ще имате нужда от нож, за да сложите начало на този процес.
6 порции
Автор: Редж Сейнър, източник: "Чудото на чесъна"