Продукти:
500 мл зеленчуков бульон от кубчета
1 краставица, обелена и нарязана
1 глава лук, накълцана
2 скилидки чесън, дребно накълцани или смачкани
15 мл /1 с. л./ слънчогледово олио
15 г брашно
100 мл нискомаслено прясно мляко
сол и червен пипер
Приготвяне:
- Сварете бульона и прибавете краставицата, лука и чесъна. Варете до омекване на лука, след това за кратко смелете в кухненския робот /или с ножчето на миксера/. Загрейте олиото в дълбока тенджера, прибавете сместа с краставицата и оставете да ври около 4–5 минути, като бъркате непрекъснато. Размесете брашното с малко от млякото, за да се получи хомогенна смес, след това прибавете към останалото мляко. Прибавете и това към огъня и оставете да къкри още 2 минути, като продължавате да бъркате до сгъстяване на супата. Сложете сол и пипер по вкус.
- Сервирайте с пържени хапки хляб.
Забележка: Употребата на месни или зеленчукови кубчета бульон е удобна, но при възможност той може да бъде заместен с пресен бульон както тук, така и във всички други рецепти. Преди да го използвате обаче, оберете събралата се на повърхността мазнина.
4 порции
Автор: Редж Сейнър, източник: "Чудото на чесъна"