Продукти:
213 г консервирана в саламура риба тон
сол и пипер
15 г нискомаслен маргарин /масло/
1 скилидка чесън, едро накълцана
15 г брашно
300 мл нискомаслено мляко
пакетче желатин /11 г/
150 мл нискомаслено кисело мляко
Приготвяне:
- Поставете рибата в гевгир и я изплакнете добре със студена вода от саламурата. Нарежете я на дребно и прибавете сол и пюре по вкус.
- Разтопете маслото в малък съд, прибавете чесъна. След минута извадете чесъна и прибавете брашното. Бъркайте две минути. Свалете тенджерата от огъня и постепенно с бъркане налейте млякото. След като заври, оставете да къкри 1–2 минути при непрекъснато бъркане. Смесете соса с рибата. Подгответе желатина според дадените на пакетчето инструкции и го добавете към получената смес. Оставете да се охлади леко, после добавете киселото мляко и лимоновия сок и излейте всичко в съда, в който ще го сервирате.
- Да престои в хладилника 2 часа. Ако желаете, украсете с нарязани на резенчета домати или краставици и сервирайте с препечени филийки хляб.
3-4 порции
Автор: Редж Сейнър, източник: "Чудото на чесъна"