Продукти:
225 г ориз
30 мл /2 с. л./ слънчогледово олио
1 скилидка чесън, фино накълцана
1 средноголяма глава лук, фино накълцана
1 голям домат, обелен и почистен от семената
1 ч. л. оцет
1 голямо яйце, разбито
10 мл /2 ч. л./ соев сос
сол и пипер
Приготвяне:
- Измийте ориза, изцедете го и го сварете в такова количество подсолена вода, което да го покрива с около 12 мм. Варете около 10 минути, като от време на време разбърквате, докато оризът попие водата и се надуе и омекне. Раздробете го леко с вилица, за да стане пръхкав, махнете го от огъня и го оставете на топло.
- Загрейте олиото и задушете чесъна и лука до омекване. Накълцайте домата, сипете го в тенджерата заедно с оцета и оставете да къкри няколко минути. Прибавете ориза, а след него и яйцето и соевия сос, като разбъркате добре. След 1–2 минути свалете от котлона и прибавете сол и пипер на вкус.
4 порции
Автор: Редж Сейнър, източник: "Чудото на чесъна"