Продукти:
- масло за намасляванена формичките
- брашно за поръсване на формичките
- 1 2/3 ч. ч. брашно.
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. кашерна сол
- 1 ч. ч. крем фреш
- 3-4 с.л. какао
- 1 к. ч. лешниково брашно
- 1 ч. л. бадемов екстракт
- 250 гр. масло
- 1 ч. ч. захар
- 4 яйца
- вафлени фунийки за сладолед
- млечен шоколад
Приготвяне:
Намаслете формичките. Набрашнете ги и изсипете излишното брашно. Смесете сухите съставки върху парче пергаментна или восъчна хартия. Прехвърлете ги в купа. Отделно крем фреш с бадемов екстракт. Понеже крем фреш много трудно се намира, може да си приготвите сами. За тази цел е са ви необходими Сметана (20%) — 250 г и Кисело мляко (2,5%) — 2 супени лъжици. л. Кисело мляко и сметана,трябва да са на стайна температура. Сметаната се изсипва в буркан с широко гърло Добавете 2 супени лъжици. л. кисело мляко, разбърква се добре. Покрийте с капак или кърпа и се оставя за 24 часа..Разбийте маслото със захарта. Започнете да добавяте яйцата и междувременно не спирайте да разбърквате. Към тази смес добавете 1/3 от сухите съставки и отново разбъркайте. Налейте половината течни съставки и разбъркайте отново. Добавете втора третина от сухите съставки и разбъркайте. Налейте останалите течни съставки, разбъркайте и сипете последна третина от сухите. Хубаво разбъркайте тестото. Добавете лешниковото брашно и отново разбъркайте хубаво. Сипете тесто във всяка формичка - не я пълнете догоре, защото ще излезне тестото. Сложете формичките в тавичка. Печете на 180 градуса 30 минути. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат. През това време отрежете върховете на сладоледените фунийки и ги напълнете с разтопен шоколад. След като стегне шоколада, ги увийте във зелено захарно тесто и с помоща на ножица ги оформете като елхички. Преди кексчето да се покрие със захарния фондан се намазава с глазура (може да ползвате крема сирене)и се слага оформената като елхичка фунийка, от захарно тесто правим звездичка и топчици за играчки. Поръсваме с пудра захар, за да имитираме сняг..Добри са за консумация в самия ден, а при добро съхранение на стайна температура и затворени в кутия и за по дълго от няколко дни до 1 седмица.