ПРОДУКТИ: за 1 порции
3 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
1 щип. сол
1 ч.л. сода
1 к.ч. захар
200 г орехи
150 г локум
4 с.л. пудра захар
1 ч.л. ванилия
РЕЦЕПТА:
Водата (1 ч.ч.), олиото (3/4 ч.ч.), захарта (1 к.ч.) и ванилията (1 ч.л.) се изсипват в тенджерка и се поставят на котлона да заврат. След това към тях се добавят содата (1 ч.л.) и солта (1 щип.), разбърква се и се премества от котлона. Към течността се добавя брашното (3 ч.ч.) и се бърка с дървена лъжица до получаването на топка тесто. То се оформя на малки топчета, които се разстилат леко. В центъра им се поставя парченце орех и парченце локум, и сладките се завиват и оформят отново на топчета. Арменските сладки се поставят в тавичка, на чието дъно е поставена хартия за печене и се пекат до златисто при температура 180 градуса. Преди сервиране се овалват в пудра захар (4 с.л.).
от 1001 рецепти