Продукти:
500 гр брашно,
1 п. суха мая,
1 ч.л. сол,
1 с.л. захар,
3 с.л. мазнина,
250 мл хладка вода.
Приготвяне:
Брашното пресявам 2 пъти заедно със солта.
Правя кладенче и слагам мазнината и маята смесена заедно с водата.
Замесвам меко тесто и оставям да втаса около час.
След като втаса оформям питката по желание.
Слагаме в набрашнена тава и оставяме отново да втасва около 20-30 мин. От брашно и вода замесвам малко количество тесто, което разточвам на по-малка обла от тавата и слагам в средата на пиката (върху това кръгче след опичането, ще рисувам образа на Богородица)
Пека в предварително загрята фурна в началото на 160*С като постепенно увеличаваме температурата, докато стигнем до 200*С
Правя проба за готовност с дървено шишче, което при изваждане трябва да е сухо.
Поръсвам с вода смесена с малко мазнина и завиваме с кърпа. След като изстине в рамките на 30-40минути чрез прогаряне на тестото (използвам уред направен от моя съпруг, наподобавящ пирограф,но по-силен, трябва да се има предвид и че рисуването става много трудно понеже повърхността не е равна) украсявам питката.