Необходими продукти:
- Сен Жак – 3 миди ( за 1 порция )
- Чоризо
- Масло
- Бяло сухо вино
- Спанак
- Чери домати
- Самбука
- Сметана
- Сол, пипер
Приготвяне или как се готви ястието:
- Изсушаваме мидите с помоща на кухненска хартия. Режем чери доматите и спанака. Извличаме мазнината от чоризото, като в сух тиган пържим предварително нарязоното на слайс, и оставяме чипса ни от чоризо на страна.
- Сотираме мидите в тази мазнина по минута на страна за придаване на опушен вкус, след което прибавяме малко масло, докато хване златиста коричка.
- Добавяме чери доматите и спанака.
- Фламбираме със самбуката и добавяме бялото вино.
- Добавяме сметаната и редуцираме соса за около минута. Добавяме сол и пипер.
- Tuila (чипс) съм го направил като добавя 100гр. Вода, 100гр. Зехтин и 23гр. Брашно и оцветител.
- С помоща на малък черпак изсипвам по малко в нагорещен тиган докато не се изпари самата вода за около минута и става страхотен мрежест чипс.
- В случая съм използвал черупката от мидата за сервиране, върху оцветена морска сол както и tuila съм го направил в синьо - за повече ефект, за усещане на море, океан.
Рецепта предоставена от Владислав Иванов.