Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 500 г смляно месо;
- 1 филия (75 г) бял хляб;
- 1/2 ч.ч. (100 мл) прясно мляко;
- 1 бр. яйце;
- 1 глава (50 г) кромид лук;
- 1/3 ч.ч. (60-70 г) растително масло;
- 5 с.л. (50 г) брашно;
- черен пипер;
- магданоз;
- сол.
За соса:
- 2 глави (100 г) кромид лук;
- 3 с.л. (30 г);
- брашно 4-5 бр. (300 г);
- домати 1/4 ч.ч. (50 мл);
- растително масло-по преценка;
- сол;
- черен пипер;
- магданоз;
- чесън;
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
На кюфтетата:
- Месото се омесва със ситно нарязания лук, натопения в млякото хляб, яйцето, нарязания на дребно магданоз, черен пипер и сол на вкус.
- От сместа, след като престои 1 час, се оформят еднакви по големина кюфтета.
- Овалват се в брашното и се изпържват в сгорещената мазнина.
- Поставят се в затоплен съд и се похлупват, за да се запазят топли до поднасянето им.
- Вместо да се пържат кюфтетата могат да се опекат на фурна в тавичка, намазана обилно с мазнина.
На соса:
- Лукът, нарязан на дребно, се задушава в мазнината до омекване, след което се прибавят доматите, настъргани на ренде.
- Когато се изпари водата от доматите, се прибавя брашното и се запържва леко.
- След това се налива по малко студена вода, докато се получи рядък сос.
- Сосът се посолява и се оставя да ври на тих огън, докато се сгъсти, колкото е необходимо.
- Преди свалянето му от огъня се подправя на вкус с черен пипер, счукан чесън и ситно нарязан магданоз.
- При поднасянето на ястието, кюфтетата се заливат със соса.