Необходими продукти:
- 300 гр. какаови бисквити
- 125 гр. масло
- 1 пакетче желатин
- 350мл. прясно мляко
- 350л. сметана
- 200гр. Черен шоколад
- 60 гр. масло
- 100 гр. тъмна захар демерара
- 100мл. животинска сметана
- 1/4 чаена лъжица fleur de sel
- 1 лъжица ванилов екстракт или ванилия
Приготвяне или как се готви десертът:
- Натрошаваме каковите бисквити в купа и смесваме предварително разтопеното масло заедно и бъркаме за да стане хубава смес. Изсипваме готовата ни смес и разделяме равномерно в форма за торта 26см. Оставяме в плюсов хладилник за 20 минути.
- Желатина слагаме в 50мл. студена вода и го оставяме да набъбне. През това кипваме прясното мляко и сметаната на умерен огън. След като кипне слагаме натрошения тъмен шоколад в сместа до разтапяне, след това набъбналия вече желатин. Тази течност изсипваме в тавата вътху бисквитите. Оставяме в плюсов хладилник за 2 часа да стегне.
- След това си правим карамела: Маслото се поставя в тенджерка с дебело дъно и се загрява на умерен към силен котлон докато се разтопи.
- Добавят се всички останали продукти без ваниловия екстракт. Разбъркват се докато се смесят и се оставят да заврат. Когато заврат котлонът се намалява до умерен към слаб и карамелът се вари 5 минути като се разбърква от време на време (2-3 пъти за цялото варене са достатъчни). В подходящ съд се оставя да се изстуди преди да го сложим върху кейка. Оставяме го за 24 часа.
- За меренга: 110гр. Белтъци 212 гр. Захар 1 щипка сол - 100 градуса С, 40 минути, без влажност
- В случая съм сервирал с пресни плодове.
Рецепта предоставена от Владислав Иванов.