Необходими продукти
- 600 г брашно
- 25 г мая
- 2 ч.л. захар
- 15 г сол
- 3 с.л. маслиново масло
За намазване и поръсване:
- 120 мл маслиново масло
- 60 г маслини „Каламата”
- 2 стръка розмарин
- морска сол
Начин на приготвяне
Маята се разтваря в 50 мл хладка вода и 1 ч. л. захар и се оставя да шупне. Останалата захар се смесва в купа с 350 мл вода, солта и маслиновото масло за тестото. Сместа се прибавя към пресятото брашно. Слага се и маята, разбърква се и се замесва меко и гладко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите. Поставя се в намазнена тава, отгоре също се намазва с маслиново масло, за да не хваща кора, и се слага във фурна (с включена лампа), да втаса за около 30–40 минути. После тестото отново се намазва с маслиново масло, разстила се с пръсти по цялата дължина на тавата, намазва се с маслиново масло и се оставя за 15–30 минути във фурната, да почине. С пръсти се правят вдлъбнатини в тестото, слагат се маслините (предварително почистени от костилките) и листенца розмарин. Овкусява се с морска сол, поръсва се с маслиново масло и се оставя отново да почива във фурната за около 15 минути. Пече се 15 минути в загрята на 200 градуса фурна. Изважда се върху решетка, за да не се овлажни от парата, която се отделя, ако се сложи направо в чиния.
Източник: Кауфланд