Необходими продукти
- 110 грама активен квас
- 390 милилитра вода
- 350 грама бяло брашно за пица
- 200 грама био бяло брашно
- 10 грама сол
- 20 грама зехтин екстра върджин
За отгоре:
- 20 грама краве масло
- 1 стрък пресен чесън
- зелени гриловани маслини
- сушени чери домати
- суха мащерка
Начин на приготвяне
Сложете кваса и водата в купа и смесете двете съставки заедно, докато квасът се разпредели равномерно. Добавете двата вида брашна (бяло брашно и бяло брашно за пица) и солта. Замесете меко тесто. Аз използвах планетарен миксер, който оставих да меси около десет минути на средна степен (около 4). След това прехвърлете тестото в голяма купа, намазана с масло и оставете така без да покривате купата. През 30 минути прегъвайте тестото с пръсти. Повторете тази процедура 4 - 5 пъти за около два часа. След това прехвърлете тестото в тавичка с размери 30х40 сантиметра и разпределете равномерно. Покрийте със стреч фолио и поставете тавичката в хладилник за 22 часа. лед като времето мине, извадете тавичката от хладилника. Оставете тавата с тестото на стайна температура, за да се климатизира за 1.5 - 2 часа. Намачкайте тестото с намазнени пръсти, така че да се образуват дупки, но внимавайте да не спукате образувалите се мехури. Разтопете маслото и намажете фокачата с помощта на четка. Разпределете маслините, мащерката, сушените домати и нарязания на колелца чесън. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 25 - 30 минути. Извадете тавата от фурната и оставете да се охлади напълно.
Източник: ecosem.bg