Необходими продукти:
- 100 гр. бял шоколад
- 100 гр. черен шоколад или млечен
- 60 гр. захар
- 8 гр. желатин
- 200 мл.червено вино
- Сладкарска украса
Приготвяне или как се готви десертът:
- Прибавете 30 мл. захар в 100 мл. вино и го редуцирайте на котлона до намаляване на обема му на половина.
- Разтворете половината желатин в 20 мл. студена вода и изчакайте 10 мин. да набъбне. Разтворете го на водна баня. Излейте желатина във виното, разбъркайте и леко го охладете. Излейте сместа във формички по ваш избор, като се стремите да заеме до 1/3 от обема на всяка формичка.
- Разтопете черния шоколад на водна баня. Може да се добави 20 мл. прясно мляко, ако сместа е много гъста.
- Леко охладете, за да не се разтопи вече желираната смес и долейте върху желето във формичките до запълването им.
- Оставете 5,6 часа да стегне. Преди да извадите бонбоните от формичките е добре да ги поставите за около час във фризера, за да бъде по – прецизно отделянето им. Същото направете и с белия шоколад. Той може да се оцвети, напр. в розово и да се украси по ваш избор. Могат да се добавят и ядки.
- Поставете готовите бонбони в хартиени формички и подредете в красиви кутийки.
- Поднесете с чаша вино.
Рецепта предоставена от Йоана Бъчварова.