Необходими продукти:
за блата:
- 25 г какао
- 90 мл. вряла вода
- 3 яйца
- 130 г захар
- 60 мл олио
- 140 г брашно
- 1/2 пакетче бакпулвер
За крема:
- 3 листа желатин - около 6 г
- 2 с. л. течна сметана
- 500 г маскарпоне
- 80 г пудра захар
- 1 ампула ванилия
- 250 мл сметана за разбиване
За шоколадовия диск:
- 80 г тъмен шоколад
За глазурата:
- 150 г тъмен шоколад
- 150 мл течна сметана
Приготвяне или как се готви десертът:
- Смесваме какаото с врялата вода, разбъркваме и оставяме да се охлади. Отделяме белтъците и ги разбиваме на сняг. Постепенно добавяме половината захар-65 г и бием до твърди връхчета.
- В отделна купа разбиваме жълтъците с останалата захар, добавяме олиото, пресятото с бакпулвера брашно и какаото. Разбъркваме всичко добре. Към тази смес на няколко пъти добавяме разбитите белтъци, като разбъркваме внимателно с шпатула. Изсипваме сместа във форма за торта с диаметър 24см, застлана с хартия и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност - около 20 минути. Оставяме да се охлади.
- За шоколадовия диск разтапяме шоколада на водна баня. Върху хартия за печене очертаваме кръг с диаметър 24см и разстиламе шоколада. Слагаме в хладилника да стегне.
- Накисваме листата желатин в студена вода за 10 минути. Загряваме 2 с.л. сметана, добавяме желатина и разбъркваме. Оставяме малко да изстине.
- За крема разбиваме маскарпонето с пудрата захар и ванилията. Отделно разбиваме сметаната на пухкав крем, смесваме с маскарпонето и при непрекъснато бъркане прибавяме желатина.
- Разрязваме блата на две и върху едната част разпределяме половината от крема.
- Върху него слагаме шоколадовия диск, останалия крем и втората част от блата.
- За глазурата загряваме сметаната, прибавяме шоколада и разбъркваме, докато се разтопи.
- Заливаме тортата и оставяме за поне 4 часа.
Рецепта предоставена от Искра Николова.