Необходими продукти
- 2,5 ч.ч. пълнозърнесто брашно
- ¾ ч.ч. кафява захар
- 2 ч.л. сода за хляб
- ¼ ч.л. бакпулвер
- ¼ ч.л. сол
- 2 ч.ч. едро нарязани пресни ягоди/боровинки/малини или каквито плодове желаетe
- 1 голямо яйце
- ¾ ч.ч. нискомаслено кисело мляко
- 2/3 ч.ч. зехтин
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 2 узрели банана, намачкани (ако бананите не са достатъчно узрели, можете да ги сложите в микровълновата фурна за 30-40 секунди и след това да ги намачкате)
Начин на приготвяне
Смесете сухите продукти и внимателно объркайте в тестото нарязаните ягоди. Уверете се, че парчетата ягоди са обгърнати хубаво от тестото, за да не потънат надолу, когато се пекат мъфините. В отделна купа разбийте течните съставки заедно с намачканите банани. Смесете течните и сухите съставки и внимателно ги омесете с лъжица. Не прекалявайте с разбъркването, защото мъфините ще бъдат твърди. Напълнете формичките за мъфини с тестото до ръба. Отгоре може да сложите резенче ягода за украса. Предварително загрейте фурната до 190°С. Печете 20 мин. , докато мъфините станат готови (проверете дали са се опекли, като ги прободете с клечка за зъби)
Източник: ecosem.bg.