Необходими продукти:
За блата:
- 12 бр бисквити Орео
- 35 г разтопено масло
За крема:
- 140 г тъмен шоколад
- 450 г крема сирене
- 1 и 1/2 с.л. какао
- 2 яйца, на стайна температура
- 100 г пудра захар
За глазурата:
- 80 г тъмен шоколад
- около 80 мл течна сметана
Приготвяне или как се готви десертът:
- Смиламе бисквитите в блендер и смесваме с разтопеното масло. Разпределяме сместа на дъното на форма с d=18см и печем в предварително загрята на 170 градуса фурна за 6 минути. Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади.
- Разтапяме шоколада за крема и оставяме да се охлади. Разбиваме сиренето с яйцата и какаото.
- Прибавяме яйцата, а след това и разтопения шоколад.
- Разбъркваме на ниска скорост и изсипваме сместа върху блата. Печем на 170 градуса, докато горната част започне да изглежда суха - около 50 минути.
- Когато чийзкейкът е готов го оставяме да се охлади и прибираме в хладилника за поне 8 часа.
- За глазурата смесваме шоколада и сметаната, и загряваме за няколко минути, докато се разтопи и смесят добре. Охлаждаме и заливаме кейка.
- Прибираме в хладилника за 30 мин. - докато стегне глазурата.
Рецепта предоставена от Искра Николова.