Необходими продукти:
- 1 пакет бишкоти
- 150 мл амарето или ром
- 500 г сирене рикота
- 1 шепа филирани бадеми
- 80 гр сушени плодове и корички
- 80 гр настърган шоколад
- 1-2 с.л. какао + допълнително за поръсване
- 4 с.л. пудра захар
Приготвяне или как се готви десертът:
- Покриваме стените и дъното на средно голяма купа или малка тенджерка с опъковъчно фолио.
- Бишкотите овкусяваме с ликьора амарето и подреждаме първо по дъното на купата и след това по стените, наредени една до друга.
- В купа смесваме сиренето рикота, филираните бадеми, сушените плодове, нарязани на малки кубчета, и настъргания шоколад.
- Разбъркваме добре и половината от сместа изсипваме върху бишкотите. Отгоре нареждаме нов ред овкусени бишкоти.
- Към останалия крем добавяме какаото, разбъркваме добре и покриваме втория ред бишкоти с него. Завършваме с нов ред бишкоти. След това с помощта на фолиото завиваме края на сладкиша. Натискаме добре отгоре. Ако сладкиша има по-високи страни от бишкотите, ги свиваме.
- Оставяме в хладилник за 24 часа, за да стегне добре.
- Преди да сервираме, обръщаме сладкиша и поръсваме обилно с какао.
Рецепта предоставена от Искра Николова.