Необходими продукти
за блата:
- 100 грама натурално пълнозърнесто брашно от ориз
- 100 грама краве масло, разтопено
- 150 грама пълномаслена извара
- 50 грама сусамово семе
за плънката:
- 200 грама пълномаслена извара
- 2 супени лъжици краве масло
- 300 грама пресен спанак
- 2 стръка пресен девесил
- 100 грама кашкавал
- 3 стръка пресен лук
- 2 малки моркова
- 1 розов домат
- 1 яйце
- сол на вкус
Начин на приготвяне
Сложете всички продукти за блата в купа и разбъркайте добре до образуване на ронливо тесто. Покрийте купата със стреч фолио и я поставете в хладилник за няколко часа да стегне. Сложете маслото в дълбока касерола. След като загрее достатъчно добавете нарязаният на ситно пресен лук. Обелете и нарежете морковите на четвъртини. Добавете ги към лука и разбъркайте. Почистете спанака от жилите, измийте го, подсушете го и го нарежете на парченца като за салата. Добавете го в касеролата към останалите продукти. Задушете за кратко и свалете от котлона. Нарежете домата на малки парченца, а девесила на ситно. Прибавете ги към останалите продукти, заедно с изварата, яйцето и сол на вкус. Разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки хомогенно. Сложете сместа за блата в тавичка с диаметър 20 сантиметра. Притиснете със супена лъжица, така че да образувате борд и твърдо дъно. Нещо като основа за чийзкейк. Отгоре изсипете плънката, а върху нея - настърган кашкавал. Печете на средно ниво във фурна, на 180 градуса за около 30 минути.
Източник:ecosem.bg