Пълнена руладина с пушено топено сирене, прошуто, мариновани гъби във винен сос
Необходими продукти:
За руладината:
- Свинско бон филе - 0.300 г.
- топено пушено сирене - 0.050 г.
- мариновани гъби - 0.050 гр.
- краве масло - 0.020г.
- сол - 0.001г.
- черен пипер - 0.001 г.
За гарнитурата:
- червен пипер - 0.100 г.
- зелен пипер - 0.100 г.
- тиквичка - 0.100 г.
- морков -0.100 г.
- кафява захар - 0.010 г.
- сол - 0.001 г.
- черен пипер - 0.030 г.
- краве масло - 0.020г.
За винения сос:
- червено вино - 0.200мл.
- краве масло - 0.020гр.
- натурално брашно - 0.010 г.
- сол на вкус - 0.001 г.
- студен бульон -0.050 мл.
Приготвяне или как се готви ястието:
- За руладината: Измиваме и почистваме месото, предаваме му необходимата форма за завиването на руладина. Овкусяваме месото със сол и черен пипер, като в единия край слагаме плънка от нарязаното топено пушено сирене, прошуто и мариновани гъби, след това завиваме старателно на руло, така че плънката да не изпадне и сме го завързали с конец. След това в тиган с дебело дъно разтопих краве масло и рудината се запечатва от всички страни за няколко минути, изважда се от тигана и доизпичаме в умерена фурна за 8-10 минути, за да не се пресушава месото.
- Подготовка на гарнитурата: Почистване и измиване на зеленчуците. Нарязване на жулени. В предварително загрят тиган( в този които сме запечатали рудината) и използваме остатъчната мазнина. Сортираме зеленчуците, като прибавяме сол, черен пипер на вкус и лъжица кафява захар, за да ги карамелизираме. Отстраняваме и оцеждаме добре зеленчуците от остатъчната мазнина и ги подреждаме в чинията, в която ще сервираме.
- За соса: В същия загрят тиган слагаме виното да кипне с бучка масло, отново добавяме сол на вкус, като разбъркваме интензивно. Добавя се брашното и до разреждаме със студен бульон , при непрекъснато бъркане, за да избегнем получаването на бучки. Махаме го от котлона и го прецеждаме през тънка цедка. Вече готово изпечената рулади на я нарязваме на тънки слайсове по диагонал (2см. дебелина) и нареждаме върху предварително подредените зеленчуци и поливаме със соса малка част от руладините. Сервираме с червено вино, охладено 12-14°С.
Рецепта предоставена от Цветина Костадинова.