Продукти:
лук - 1 глава кромид
червено цвекло - 1 малка глава
целина - 1 парче + 2 - 3 листа
моркови - 2 броя, по - големи
магданоз - 2 корена + няколко стръка
чушки - 1 - 2 пиперки
картофи - 4 - 5 броя
зеле - 1/4 малка зелка
грах - 100 г
ким - 1/3 ч.л.
черен пипер - млян, на вкус
сол - на вкус
дафинов лист - 1 брой
олио - 1 с.л.
сметана - 2 с.л. заквасена или кисело мляко
Приготвяне:
Накълцайте зелето и го сложете да се вари до омекване с гореща вода. Добавете нарязаните на кубчета картофи, магданозения корен и оставете да къкри, докато омекнат и те.
Отделно в загряна мазнина запържете лука, след което добавете нарязаните на дребно червено цвекло, моркови, чушки и граха. Задушете ги за 4 минути и долейте 50 мл гореща вода и ги варите до готовност.
Прибавете омекналите зеленчуци в тенджерата при зелето и картофите. Добавете подправките и оставете да заври. При нужда долейте още гореща вода.
Разбийте киселото мляко или сметаната и застройте борша по градинарски. Поръсете с накълцан магданоз.
Приготвяне 15 мин.
Готвене 30 мин.
Общо 45 мин.
Порции 4-6
Източник: https://recepti.ezine.bg/