Продукти:
ръжено брашно - 1.5 кг
мая за хляб - 40 г био, растителна
вода - 800 мл
сол - 10 г
растителна мазнина
Приготвяне:
Загрейте до леко топла 300 мл от водата и разтворете в нея маята, прибавете 300 г брашно и разбъркайте на кашица. Така оставете закваската за 12 часа на топло място.
След това я сипете в останалата топла вода, сипете и солта и постепенно останалото брашно. Замесете постепенно тестото, докато стане меко и гладко. То трябва да лепне по ръцете ви.
Покрийте го с кърпа и изчакайте да втаса за около час и половина.
След това го премесете с намокрени в топла вода ръце. Покрийте пак с кърпата, изчакайте да втаса и направете процедурата още веднъж.
Разпределете тестото в намазнени форми и изпечете хлябовете в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути, намалете градусите на 100 и печете още половин час.
Приготвяне 30 мин.
Готвене 60 мин.
Общо 90 мин.
Порции 2
Източник: https://recepti.ezine.bg/