Продукти:
брашно - 60 грама
брашно от елда - 100 грама
мая - 20 грама жива
яйце - 1
прясно мляко - 200 мл
захар - 1 ч.л.
сол - 2 щипки
олио - или масло за намазняване на тигана
Приготвяне:
Първо сипете маята със захарта в леко затопленото мляко. Изчакайте около 2 минути и прибавете към сместа разбитото яйце, солта и двата вида брашно.
Разбийте сместа и не се притеснявайте, че е рядка - точно такава трябва да бъде.
Оставете да почине един час и да удвои обема си.
Загрейте тиган с малко мазнина. С черпаче гребвайте от сместа и изсипвайте в центъра на тигана, за да се разлее и придобие форма на блина.
С всяка следващата блина намазнявайте отново тигана. Подреждайте готовите блини една върху друга, за да останат топли.
Поднесете със сладък или солен пълнеж.
Приготвяне 5 мин.
Готвене 10 мин.
Общо 15 мин.
Порции 6
Източник: https://recepti.ezine.bg/