ПРОДУКТИ: за 4 порции
1 кг спанак
8 яйца
1 глава лук
4 скилидки чесън
50 г масло
200 г сирене
сол
РЕЦЕПТА:
Една от тънкостите при приготвянето на тази традиционна, лесна и здравословна рецепта е изборът на пресни яйца. Най-напред пресният спанак (1 кг) се измива старателно, подсушава се, дръжките му се отстраняват, а листата се нарязват на едро. Лукът (1 глава) и чесънът (4 скилидки) се режат на ситно и се задушават в маслото (50 г) в дълбок тиган за около 5 минути, докато омекнат. След това към тях се добавя нарязаният спанак и се оставя да се задуши за около 5 минути. През това време яйцата (8 бр) се чукват в отделни купички и на съседния котлон се поставя дълбока тенджера с подсолена вода. Щом водата заври, се разбърква в едната посока, за да се завърти течността, и тогава се пускат яйцата от ниско. Целта е белтъкът да остане около жълтъка, а не да се разпръсне на парцали. Яйцата се изваждат след около 3 минути, като се вадят с решетъчна лъжица и се отцеждат. Във всяка порция се поставя задушен спанак, поръсва се с натрошено сирене (200 г), поставят се по две забулени яйца и по желание ястието се посолява, като се внимава, тъй като сиренето също е солено.
от 1001 рецепти