ПРОДУКТИ: за 6 порции
1 кг патладжани
1 глава лук
2 скилидки чесън
800 г домати
1/2 връзка магданоз
125 мл. течна сметана
125 г моцарела
черен пипер сол
1 с.л. олио
РЕЦЕПТА:
Патладжаните (1 кг) се измиват, нарязват се на колелца с дебелина около 1 см, посоляват се и се оставят за половин час да пуснат горчивия си сок. След това се измиват, подсушават и се сваряват до омекване в уред за готвене на пара. (В случай, че не разполагате с такъв уред, можете да сварите патладжаните до пълното им омекване, а след това да ги оставите да се отцедят.) Лукът (1 глава) и чесънът (2 скилидки) се облеват е нарязват наситно Задушават се в олиото (1 с.л.) до омекване. Към тях се добавят белените и нарязани на кубчета домати от консерва (800 г), а също и ситно нарязаният пресен магданоз (1/2 връзка). Всичко се разбрква и се оставя да заври. Добавят се черният пипер и солта. В намаслена тава се изсипва половината от доматения сос, върху него се подреждат патладжаните и отново се заливат с останалия доматен сос. Накрая се изсипва течната готварска сметана (125 мл.) и ястието се поръсва с настърганата моцарела (125 г). Огретенът се пече в умерена фурна до получаването на златиста коричка. Сервира се топъл, но и студен е великолепен на вкус.
от 1001 рецепти