ПРОДУКТИ: за 8 порции
100 мл. газирана вода
1/2 ч.ч. пудра захар
10 г бакпулвер
2 ч.ч. брашно
4 с.л. олио
2 ябълки
1 банан
За глазурата 10 с.л. захар 5 с.л. олио 1 ч.ч. бяло вино 2 капки бадемова есенция
РЕЦЕПТА:
Газираната вода (100 мл.), бакпулверът (10 г), олиото (4 с.л.) и захарта (1/2 ч.ч.) се разбиват. Прибавя се брашното (2 ч.ч.) и се разбърква с лъжица до получаването на гладко кейково тесто. Тестото се изсипва във форма за печене с незалепващо покритие. Върху него в кръг се нареждат полумесеци от обелените ябълки (2 бр). А по средата се нареждат кръгчета от банана (1 бр). Кейкът се пече на фурна до пълна готовност. Щом поизстине, се изважда от формата и се глазира. Глазурата се приготвя като първо се карамелизира захарта (10 с.л.), след това се прибавя олиото (5 с.л.), бялото вино (1 ч.ч.) и есенцията (2 капки). Всичко това ври до сгъстяване. Нанася се гореща.
от 1001 рецепти