ПРОДУКТИ: за 4 порции
1 връзка лозови листа
1 ч.ч. булгур
1 морков
1/2 глава лук
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
2 ч.л. целина
2 ч.л. чубрица
4 с.л. олио
РЕЦЕПТА:
Плънката се приготвя като се запържва лукът (1/2 глава) в олиото, докато омекне и промени цвета си. Прибавя се настърган морков (1 бр) и той също се готви за 2-3 минути. След това се добавя булгурът (1 ч.ч.) и водата и се овкусява със сол, пипер, чубрица и сушена целина. Котлонът се намалява и се оставя водата да се поеме от булгура. Щом водата бъде поета, плънката се сваля от котлона и се оставя да изстине. През това време се бланшират лозовите листа (1 връзка), като се потапят за кратко във вряща подсолена вода. Във всеки лист се слага по 1 супена лъжица от плънката и се завива. Сармите се подреждат в тава, заливат се с чаша вода и се добавят 2-3 супени лъжици олио. Пекат се за около 20-25 минути на фурна, докато водата се изпари. Подходящо е да се сервират с кисело мляко
от 1001 рецепти