ПРОДУКТИ: за 4 порции
1 глава кисело зеле
1 ч.ч. ориз
1 морков
1/2 глава лук
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
2 ч.л. целина
4 с.л. олио
РЕЦЕПТА:
Приготвя се плънката като се запържва лукът (1/2 глава) в малко олио, докато стане златист. Добавя се настърган морков (1 бр) и той също се готви за няколко минути. След 4-5 минути се добавят оризът (1 ч.ч.) и водата, и се подправя със сол и сушена целина. Котлонът се намалява и се оставя водата да се поеме от ориза. Щом водата бъде поета, плънката се сваля от котлона и се оставя да изстине. Във всеки лист от киселото зеле се слагат по 3-4 супени лъжици от плънката и листата се завиват на сарми. Те се подреждат в тава и се заливат с чаша вода. Добавят се 2-3 супени лъжици олио. Зелевите сарми се пекат за около 50 минути на фурна, докато водата се изпари.
от 1001 рецепти