ПРОДУКТИ: за 4 порции
1 ч.ч. ориз
1 морков
1 тиквичка
100 г печурки
сол
черен пипер
2 с.л. олио
магданоз
3 ч.ч. вода
РЕЦЕПТА:
Оризът (1 ч.ч.) се залива с част от загрятата предварително водата и се кипва. Постепенно се добавя от водата и се бърка. Трябва да поеме цялата течност. Морковът се настъргва на ситното ренде. Тиквичкaтa се нарязва на кубчета, гъбите (100 г) на малки парченца. Зеленчуците се задушават в нагорещеното олио. Посоляват се и се подправят с черния пипер. Смесват се с ориза. Ризотото се поставя във форма с пръстен. Натъпква се добре и се слага в кръгла чиния. Пръстенът се маха. По краищата на ястиего се нареджат тънки ивички бланширана тиквичка за по-ефектна визия. Съвет: В ризотото могат да се сложат и други зеленчуци. То може да придобие много по-добър вкус, ако се добави панладжан, зелена или червена чушка. Коментар: Интересното в тази рецепта е това, че при задушаването настърганият морков оцветява в оранжево и придава топъл колорит на ястието. За повече цвят можете да използвате настъргано червено цвекло или червено зеле. Но каквото и да изберете, със сигурност ще останете доволни. По желание в това ястие можете да добавите парченца задушено пилешко месо. Вариантът с варена бяла риба също е достоен за вашето гастрономично внимание
от 1001 рецепти