ПРОДУКТИ: за 8 порции
1 ч.ч. леща
2 глави лук
4 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
1 морков
1 червена чушка
2 с.л. олио
сол
магданоз
копър
4 яйца
250 мл. прясно мляко
100 мл. сметана
2 картофи
РЕЦЕПТА:
Лукът (2 глави) и чесънът (4 скилидки) се нарязват на ситно и се задушават в горещото олио (2 с.л.). Прибавят се морковът (1 бр) и картофите (2 бр), нарязани на кубчета, чушката (1 бр), нарязана на дребно и лещата (1 ч.ч.). Заливат се със студена вода и се сваряват. Когато лещата е полуготова, се посолява. Щом омекне, се прибавя доматеното пюре (2 с.л.) и се вари още 5 минути. Прибавят се ситно нарязаните магданоз и копър и се разбърква. С решетъчна лъжица се изважда гъстата чест от ястието, изсипва се в тава и се изравнява. Яйцата (4 бр) се разбиват и смесват с млякото (250 мл.) и сметаната (100 мл.). С тази смес се залива лещата и се запича на фурна, докато получи златиста коричка.
от 1001 рецепти