ПРОДУКТИ: за 1 порции
3 моркова
1 тиквичка
100 г зеле
1 картоф
1 ч.ч. бяло вино
2 стръка зелен лук
4 стръка копър
2 с.л. олио
1 с.л. лимонов сок
сол
черен пипер
1 щип. слънчогледови семки
1 щип. сусам
РЕЦЕПТА:
Тиквичката се разрязва по дължина на две части. Откъм разрезите се отрязват две тънки ивици пак по дължина. Те се бланшират във вряща подсолена вода и се отцеждат. Останалите части от тиквичката се нарязват на малки парченца. Зелето (100 г) се нарязва на тънки ивици, морковите (3 бр) и картофът - на малки парченца. В загрятото олио (2 с.л.) се слагат нарязаните зеленчуци, захлупват се и се задушават до полуомекване. Посоляват се, подправят се с черен пипер. Налива се виното (1 ч.ч.) и задушаването продължава до пълна готовност. В края на готвенето течността трябва да е съвсем малко. Форма с пръстен се поставя върху кръгло плато. От вътрешната й страна стените й се облепват с двата бланширани резена от тиквичката. Вътрешността се запълва със задушените зеленчуци. Пръстенът се маха. Ястието се поръсва със ситно нарязани зелен лук (2 стръка) и копър (4 стръка) и се поръсва със слънчоглед и сусам. Съвет: В това чудесно постно ястие слънчогледовото семе може да се замени с тиквено. Опитайте!
от 1001 рецепти