ПРОДУКТИ: за 8 порции
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода
1 глава лук
200 г гъби
2 с.л. олио
1/2 ч.л. черен пипер
сол
магданоз
РЕЦЕПТА:
Лукът (1 глава) се наряза нa ситни кубчета и се задушава до омекване в олиото (2 с.л.). Щом омекне, към него се прибавят нарязаните на полумесеци печурки (200 г) и тиганът се захлупва с капак. Щом гъбите омекнат, към тях се прибавя измитият и отцеден ориз (1 ч.ч.) и се бърка в продължение на няколко минути. Сместа се овкусява със сол и черен пипер (1/2 ч.л.), разбърква се и се разпределя равномерно на дъното на тавичка. Залива се с водата (3 ч.ч.) и се поставя в умерена фурна да се пече. Гъбите с ориз на фурна са готови, щом оризът поеме течността. Ястието се сервира горещо и по желание се декорира със стрък пресен магданоз. Гъбите с ориз на фурна са част от националната кухня и са лесно и вкусно предложение за основно ястие, което може да се консумира и по време на пости.
от 1001 рецепти