Необходими продукти:
- 800 г коприва;
- 3 с. л. олио;
- 2 връзки пресен лук;
- 200 г орехи;
- 1 ч. л. червен пипер;
- сол и черен пипер на вкус;
За гарниране:
- 2 стръка пресен чесън;
- 50 мл червен винен оцет;
- 1/2 ч. л. лют червен пипер;
Начин на приготвянe:
- Копривата се почиства, измива се, попарва се в подсолена вода, охлажда се и след това се накълцва на ситно, а водата се запазва.
- Лукът се наситнява и се запържва в сгорещеното олио.
- Прибавя се копривата, запържва се за кратко, сипва се червеният пипер и се налива около литър и половина от водата от копривата.
- Готви се 4–5 минути и се добавят счуканите орехи.
- Кипва се, дърпа се от котлона и се овкусява със сол и черен пипер.
- Пресният чесън се смила в чопър с лютия пипер и оцета.
- Супата се поднася с чесновата смес или кисело мляко по желание.