Коледна питка с бяла украса

Коментари · 398 Прегледа

Моята Коледна питка с бяла украса направена с любов за семейния празник!

Коледна питка с бяла украса 

 

Обичам да приготвям храната домашно- всичко- питки,ястия,супи,десерти,торти.

Едно от много любимите ми е да замесвам питки,да ги сплитам и да ги украсявам за празниците задължително.

Питката която приготвих за Коледа тази година е замесена с ето това тесто:

Всички продукти са извадени предварително на Стайна температура!

Закваска:1/2 кубче прясна мая +1с.л.мед+ 100мл.топличко пр.мляко и брашно до гъста каша.Оставям да втаса за 10 мин.Към тази смес когато образува "калпаче"прибавям

3 яйца-1 цяло яйце+2 белтъка( жълтъците отделям за намазване)

200мл.топличко пр.мляко 

5 с.л.кис.мляко+ 1 равна кафена лъжичка сода за хляб-да шепне

5 с.л.олио

Брашно тип 400- пресятото със 1ч.л.сол- около 750-800гр.или до тесто с консистенция"мекото на ухото"хубаво измесено поне 10мин.

Тестото оставям на Стайна температура да втаса за 30-40 мин.и го оформям в случая на-4 топчета по 250гр.,които разточвам на 0,5см.,всяка кора намазвам хубаво със смес от меко кр.масло-80гр.+1с.л.св.мас+ 5 с.л.олио и режа с ножче за тесто на 8 еднакви триъгълника.Всеки триъгълника на  които срязвам в тясната част разрезче около 3см.през което промушвам ъгълчетата.

Образуват се красиви " листенца" които подреждам в тава 30см. с хартия за печене- външната част.

Останалото тесто оформям на голяма топка,която слагам в средата.Разпъвам тестото с на мазнини ръце,мажа с мазнините и слагам плънка от натрошено сирене-250гр.объркано с 1 яйце и настъргвам 100гр.кашкавал.Оформям хубава топка.

Така оформената питка оставям за 30 мин.да изпълни тавата на 1см.от ръба и.Използвам дълбока тава.

Намазвам с жълтъците разредени с капка, две вода и редя бяла украса направена от:

Пресяти брашно,бяло пшенично нишасте,сол и вода до консистенция меко пластелин.

Моята бяла украса тази Коледа е житни класове,звезди,слънце,пиленце.Изпичам на 170° без вентилация за 40-45 мин. На 1во ниво на фурната.

За да съм сигурна за хубавото изпичане тествам с шиш.

За украса ползвам още  сусам и маково семе.

 

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg