ПРОДУКТИ за 4 порции
1 ч.ч. леща
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 морков
150 г печурки
сол
За топчетата: 2 яйца 100 г брашно сол босилек 2 л. вода
РЕЦЕПТА:
Лещата (1 ч.ч.) се сварява в подсолена вода (2 л.), заедно с нарязаните лук (1 глава), морков (1 бр), гъби (150 г), сол и олио. Щом омекне, се прибавя счуканият със сол чесън (4 скилидки). Междувременно, в малка купа се смесват брашно (100 г), яйца (2 бр), сол и нарязан на ситно босилек. Трябва да се образува гъста и лепкава смес. При необходимост се добавя още брашно. С помощта на две лъжици се правят топчета. Първо с едната лъжица се загребва част от сместа. После тази смес се прехвърля последователно от едната лъжица в другата, докато се оформи топче. Топчетата се пускат във врящата супа и се готвят докато изплуват на повърхността.
от 1001 рецепти