Меденки с маслено-орехов пълнеж

Коментари · 528 Прегледа

Едни невероятно вкусни меденки с маслено-орехов пълнеж. Любими на всички у дома.Винаги ги приготвям за Коледно-Новогодишните празници.

Рецепта за Меденки с маслено-орехов пълнеж 

 

Всички продукти са извадени предварително на Стайна температура!

Мерителна чаша-250мл.

2 яйца-  XL д-р

1ч.ч.кр.захар

5 пълни с.л.мед

2/3 пакетче от 125гр.кр.масло

1/2 ч.ч.олио

5 гр.канела

1 равна ч.л.бакпулвер на Йоткер 

1 равна ч.л.сода+1 с.л.пресен лимон.сок

4 ч.ч.брашно

Пълнеж:

1 ч.ч.смлени по-едро орехи

Издълбаните трохи от меденките

1 ч.л.течна ванилия

100 гр.кр.масло

До 2/3 ч.ч.пр.мляко

За овалване:

Ситно смлени орехи

 

Приготвяне

В купа разбивам с миксер  яйцата със захарта до пълното и стопяване.Прибавям олиото на струйка и  меда и разбивам с миксер на 1.Прибавям маслото на няколко пъти и обърквам.Следват сухите съставки-брашното пресявам с бакпулвера, канелата и прибавям на малки порции.Содата е угасена предварително в лим.сок преди да я сложа в сместта.

Замесвам хубаво тесто,което разделям на 4 равни части.Всяка правя на дълъг тънък фитил и режа на малки парченца от 7гр.( изтеглено на дом.кантар-за мен това е идеалната големина за едната част на меденката).

Оформям топчета и ги редя на разстояние на силикон килимче защото се надуват при печене.

Изпичам в фурна без вентилация на 170° за 10 мин.

Не повече!

Меденките трябва да са с бледо розов цвят.

И следва издълбаване то,което се прави с остро ножче много внимателно защото са много крехки и чупливи.

След издълбаването ги пълня,с пълнеж от издълбаните трохи,разбито до пухкавост с миксер масло,орехи- смлени в блендера на по едро за да се усещат.Подправено с ванилия.

Объркват внимателно  всичко и прибавям от пр.мляко- ДО ГЪСТ КРЕМ.

Затова прибавям по малко и бъркам.

Пр.мляко -2/3 ч.ч.може да се поеме по малко.

Пълня меденките с пълнеж с малка лъжичка.

Слепвам ги като пълнежът трябва да излиза леко около меденката. 

Овалвам в ситно смлени орехи слепената част.

Който обича меденки с шоколад,може да си си потопи в такъв.

У дома ги харесваме така.

И така са достатъчно греховни!?

Съхранявам в кутии с капак!

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg