Рецепта за Меденки с маслено-орехов пълнеж
Всички продукти са извадени предварително на Стайна температура!
Мерителна чаша-250мл.
2 яйца- XL д-р
1ч.ч.кр.захар
5 пълни с.л.мед
2/3 пакетче от 125гр.кр.масло
1/2 ч.ч.олио
5 гр.канела
1 равна ч.л.бакпулвер на Йоткер
1 равна ч.л.сода+1 с.л.пресен лимон.сок
4 ч.ч.брашно
Пълнеж:
1 ч.ч.смлени по-едро орехи
Издълбаните трохи от меденките
1 ч.л.течна ванилия
100 гр.кр.масло
До 2/3 ч.ч.пр.мляко
За овалване:
Ситно смлени орехи
Приготвяне
В купа разбивам с миксер яйцата със захарта до пълното и стопяване.Прибавям олиото на струйка и меда и разбивам с миксер на 1.Прибавям маслото на няколко пъти и обърквам.Следват сухите съставки-брашното пресявам с бакпулвера, канелата и прибавям на малки порции.Содата е угасена предварително в лим.сок преди да я сложа в сместта.
Замесвам хубаво тесто,което разделям на 4 равни части.Всяка правя на дълъг тънък фитил и режа на малки парченца от 7гр.( изтеглено на дом.кантар-за мен това е идеалната големина за едната част на меденката).
Оформям топчета и ги редя на разстояние на силикон килимче защото се надуват при печене.
Изпичам в фурна без вентилация на 170° за 10 мин.
Не повече!
Меденките трябва да са с бледо розов цвят.
И следва издълбаване то,което се прави с остро ножче много внимателно защото са много крехки и чупливи.
След издълбаването ги пълня,с пълнеж от издълбаните трохи,разбито до пухкавост с миксер масло,орехи- смлени в блендера на по едро за да се усещат.Подправено с ванилия.
Объркват внимателно всичко и прибавям от пр.мляко- ДО ГЪСТ КРЕМ.
Затова прибавям по малко и бъркам.
Пр.мляко -2/3 ч.ч.може да се поеме по малко.
Пълня меденките с пълнеж с малка лъжичка.
Слепвам ги като пълнежът трябва да излиза леко около меденката.
Овалвам в ситно смлени орехи слепената част.
Който обича меденки с шоколад,може да си си потопи в такъв.
У дома ги харесваме така.
И така са достатъчно греховни!?
Съхранявам в кутии с капак!