Вкусната румънска кухня

Коментари · 530 Прегледа

Традиционната румънска кухня е разнообразна, богата на вкус и включва много кулинарни обичаи и традиции.

Румъния е била окупирана в историята от гърците, римляните, турците и австро-унгарската империя. Други европейски държави, като Франция, Италия, Полша и Русия, също имат сериозен ефект върху езика и културата на Румъния. Всъщност румънският език е романски език като латински, френски, италиански и испански, а не славянски, както може да се очаква. Тези смесени културни влияния се проявяват в традиционната румънска храна. Най-често срещаните румънски билки, подправки и зеленчуци са банани, зелеви листа, кимион, корен от целина , карамфил, канела, кориандър, копър, люнаж, магданоз, пащърнак, розмарин, летен аромат, естрагон и ванилия.

Румънската храна е смесица от различни ястия, голяма част от тях са ни познати, други ни напомнят на домашни, трети са идейно взаимствани, но видоизменени. Като цяло, румънската кухня най-много се влияе от балканската , немската кухня, сръбската кухня, италианската кухня, турската и унгарската кухня.

Подготвихме списък с 12 ястия, които трябва да опитате в Румъния. Как иначе ще усетите духа на страната, ако не изпробвате нейните специалитети, нали?

1. Сарми
Ще се изненадате, че първата гозба в списъка ни е добре познатите коледни (а и не само) сармички! И румънските сърми са като нашите – зелеви рулца, пълнени с месо из Балканите. Разликата е в това, че в Румъния използват мариновани зелеви листа вместо пресни. В тях ще откриете микс от мляно свинско, говеждо, бекон и ориз, което води до изблик на вкусове, който обикновено се комбинира с полента и заквасена сметана. Ако пристигнете в трансилванския град Клуж-Напока, не пропускайте „varza a la Cluj”, оригинален начин за приготвяне на зелето.

2. Малки румънски кебапчета (мичи)
Известни също като „mititei“ (месни ролца на скара, приготвени от смес от говеждо, агнешко и свинско с различни подправки: черен пипер, чесън, чубрица, кориандър), те са сред най-популярните румънски ястия. Много приличат на мини версия на нашите кебапчета.

Сервират се с пържени картофи, горчица, хляб и студена бира. Можете да намерите „mici“ в ресторанти, заведения за бързо хранене, магазини, бутки за улична храна или просто да си купите сместа от всеки магазин за хранителни стоки, прясна или замразена.

3. Папанаши – традиционен десерт
Абсолютно вкусен и най-препоръчаният десерт в Румъния! Известните „папанаши“ са вид понички, приготвени от смес от сладко сирене, яйца и брашно, пържени и поднесени с плодово сладко и заквасена сметана.

Въз основа на рецепта с произход от Молдова, ястието става популярно в цялата страна и почти всички ресторанти го сервират. Не бива да пропускате този традиционен десерт!

4. Шкембе чорба по румънски
Макар да си мислим, че имаме патент за шкембето, това не е така. И в Румъния го тачат и сервират под наименованието Ciorba de burta. (буквално се превежда „супа от корем“, досущ като нашенската). Тази супа със сигурност е една от любимите за румънците. Има невероятен вкус и кремообразна текстура. Често се подправя със заквасена сметана, оцет и традиционен чеснов сос, известен като „муджей“. Може да я опитате във всички ресторанти в цялата страната. И няма да сгрешите.

5. Мамалига
„Мамалига“ е популярно и вкусно румънско традиционно ястие. Много прилича на полентата – варено царевично брашно със сол и няколко капки слънчогледово масло.

„Мамалига“ обикновено се сервира като гарнитура с традиционно румънско сирене и заквасена сметана към „сармале“ (сарми), „варза а ла Клуж“ или други ястия.

6. „Румънска закуска“ – зеленчуци на филийка
„Zacusca“ е смес от зеленчуци, много приличаща на нашата лютеница или дори кьополу: патладжани, тиквички, лук, домати, гъби и сладки червени чушки. Обикновено се сервира с хляб и е един от най-добрите варианти за вегетариански пътешественици в Румъния.

„Zacusca“ може да се консумира прясно, веднага след готвене, или да се консервира и хапва през цялата година.

7. Тоба
Тоба“ е традиционно ястие, приготвено по време на коледните празници. Това всъщност е свински стомах, пълнен с части от свине, като крака, уши, кожа, както и месо от главата. След това продуктът се оставя да изсъхне и се сервира с горчица, кисели краставички или в различни други комбинации.

8. Дроб
Това е традиционно румънско ястие, което обикновено се сервира на великденската трапеза. Основните съставки са агнешки органи (черен дроб, бели дробове, далак, сърце, бъбреци), лук, яйца и билки. Различни зеленчуци или сосове могат да се използват като гарнитура.

9. Точитура
„Точитура“ е традиционно ястие, приготвено за Коледа и вероятно един от най-добрите румънски специалитети. Това е яхния, приготвена от свинско, пушени колбаси, доматен сос и сервирана с „мамалига“ и вино.

10. Традиционна телешка салата
Традиционната румънска празнична трапеза не би била пълна без телешка салата. Варени и нарязани на кубчета зеленчуци (картофи, моркови, грах), както и кисели зеленчуци, варено говеждо или пилешко месо са основните съставки на тази рецепта. Зеленчуците се смесват заедно с майонезата и горчицата.

11. Козунак
Коледните и великденските ястия са подсладени с традиционния „козунак“ – сладък хляб, приготвен от брашно, яйца, мляко, масло, захар и сол. Точно като… българския. И в Румъния козунакът може да има различни пълнежи, но традиционно е с шоколадов и орехов крем. Това символизира пустинята в Румъния, която напомня за детството. Въпреки че всички супермаркети и сладкарници имат голямо разнообразие от козунаци за продажба, най-вкусните винаги си остават домашно приготвените.

12. Паска
„Паска“ е румънският традиционен десерт за Великден. Представлява пай, направен от тесто с мая, със сладка смес от сладко, извара, захар, яйца и стафиди, след което се пече във фурната. Всеки регион има различен начин на приготвяне на тесто и плънка – но едно е сигурно, всички те са вкусни! 

Източник: https://www.gradskidami.com/

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg