С какво ще ни гостят в Северна Македония

Коментари · 556 Прегледа

Ако обичате да си хапвате вкусно и засищащо, тогава със сигурност ще харесате богатата македонска кухня, която има с какво да ви удиви.

Изключително разнообразна, комбинирайки вкусове от балканската и средиземноморската кухня, това е македонска кухня. Благоприятният климат дава възможност за отглеждане на пресни зеленчуци и подправки, които допринасят за свеж вкус на ястията. Както повечето хора на Балканите, и при македонците голяма част от ежедневието бива прекарано „на маса”. Традиция е семейството да се събере за обяд или вечеря с местни македонски ястия около семейното огнище.

Македонски ястия

Изискват повече време за направата им, но пък са съвсем лесни за приготвяне. Много често използват т.нар. глинен гювеч, в който всички продукти запазват своите автентични аромати и вкусове. Македонски ястия, приготвяни в този глинен съд е „тавче гравче”, което много напомня на българската боб чорба. Бобените зърна се варят и към тях се добавя лук, домати, чушки, брашно и подправки, понякога дори и люти. Всички съставки се готвят на бавен огън в глинения гювеч, който по някакъв магичен начин придава необикновен вкус на готовото ястие.

За любителите на месо, Македония е перфектната държава, в която да се насладите на някои по-необикновени месни ястия. Традиционната „пастърмалия” на пръв поглед прилича на италианска пица с лодкообразна форма. Името и идва от факта, че в миналото се е приготвяла с пастърма, но сега най-вероятно ще я срещнете с накълцано свинско, понякога посипана с кашкавал, бекон или гъби. Македонците са свикнали за гарнитура към пастърмалията да похапват и люти чушки, но това не е по вкуса на всеки.

Изключителна атракция за небцето е за чужденци, и дотолкова е разпространена в македонската кухня, че всяка година се организира кулинарен фестивал, наречен „Пастърмалиада” в град Щип, смятан за първоизточника на пастърмалията. Не остават по-назад и типичните балкански кебапчета, кюфтета, плескавици и какви ли още не вкусотийки, приготвени на грил, или иначе известни под названието „мешана скара”.

Разбира се, има голямо разнообразие от ястия и за вегетарианците. Разнообразие от пресни салати и задушени зеленчуци присъстват неотменно в македонското меню. Но едно по-разчупено хапване, не толкова със зеленчуци, колкото с млечни продукти, може да накара всеки вегетарианец да си оближе пръстите.

Качамакът прилича малко на италианската полента. Използва се главно царевично брашно и картофи, почти винаги се добавя и сирене. Продуктите се варят и след това на бавен огън се мачкат до получаване на хомогенна смес. Вкусовете обаче се отключват, когато се добавят различни добавки, като кисело мляко, сметана, бекон или накълцано свинско. Винаги към това прекрасно вегетарианско ястие могат да се добавят различни подправки по вкуса на всеки.

Наситена с вкусове разядка в Македония е айварът. Приготвен с червени чушки, патладжан, чесън и чили, много напомня на кьопоолу. Най-често използван за сандвичи, айварът се поднася и като отделна салата за мезе на типичната за Балканите спиртна напитка – ракията. Едно е сигурно – човек никога не може да остане гладен с македонска кухня.

И още традиционни македонски яктия:

1. Мушкалица - ароматно ястие, което се прави от свинско месо и зеленчуци.

2. Шопска салата - салата с домати, краставици, чушки, шопско сирене, маслини, лук и подправки, която е традиционна и у нас.

3. Зарзават - зеленчукова яхния или така нареченото рагу, което може да съдържа различни зеленчуци, които обичате и месо, което най-често е свинско.

4. Таратор - популярна студена супа, която се приготвя с кисело мляко, краставици, копър, орехи, чесън, зехтин, сол и подправки.

5. Урнебес - лека закуска, приготвена от сирене, лют пипер, подправки и чушка.

6. Чорба - гъста топла супа, която се приготвя с картофи, моркови, лук и свинско месо, като всичко се овкусява богато с ароматни подправки.

7. Бюрек - вкусна закуска от бутер тесто с плънка от сирене, картофи или месо.

8. Чевапи - кебапчета от говеждо или свинско месо, които се овкусяват богато с лук и подправки.

9. Кефтиня - кюфтета със зеленчукова гарнитура.

10. Бугаца - слоеста торта с крем и различни пълнежи.

11. Лукумадес - понички, които се приготвят от тесто с мая, мед, захарен сироп и канела.

12. Сутляш - сладък оризов пудинг.

13. Урмашица - малки кифлички в захарен сироп.

14. Турли тава - свинско или агнешко, печено със зеленчуци.

Апетитните изкушения на тази балканска страна са невероятно изкушение за всички сетива и гастрономическа атракция за всеки гурман, който обича кулинарните експерименти.

Източници: https://www.spisanie.to/, https://edin.bg/, съставил: Климентина Койчева

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg