Рецепта за тавче гравче (гравче на тавче)

Коментари · 294 Прегледа

Тавче гравче е традиционно ястие от Северна Македония.

Продукти: 

боб, кромид лук, олио, сухи червени пиперки, черен и червен пипер, магданоз и сол

Приготвяне: 

Бобовите зърна се изчистват и се накисват в студена вода, като трябва да престоят поне 3 часа, за да омекнат (според оригиналната рецепта обаче трябва да престоят една нощ), след което се оставят да врят в тенджера. След първото кипване водата се изсипва и се заменя с нова, чиста вода. Добавя се част от лука и черен пипер. Междувременно се запържва лук заедно с червен пипер. Сухите пиперки могат да се запържат или заедно с лука, или отделно.

След около 90 минути, колкото е нужно на боба да се свари, се слагат пиперките и запържения лук и се разбърква добре. Съдържанието се поставя в глинен съд и се пече на 220 градуса. По време на печенето трябва да се внимава бобът да не стане прекалено сух.

Източник: Уикипедия

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg