Замесваме тесто от 1½ водна чаша хладка вода, 1 супена лъжица олио, 1 лъжица оцет, ½ лъжичка сол и брашно, колкото поеме, за да получим умерено твърдо тесто. Тестото омесваме добре, след което го разделяме на две равни части, всяко от които разделяме на 10–12 топчета. Овалваме топчетата и ги разточваме на питки колкото чаена чиниика. Намазваме всяка питка с мазнина (мас или масло, защото се втвърдява и не изтича) така, че получаваме две големи питки, които оставяме да почиват ½–1 час. До това време изчистваме и измиваме 1 супник спанак, лапад или киселец, нарязваме го на ситно, посоляваме и оставяме да престои осолен 15–20 минути, след което ги изстискваме. Прибавяме ½–1 чаша кисело мляко и 2–3 яйца и разбъркваме. Вместо кисело мляко можем да прибавим ½ чаша натрошено сирене или извара.
Намазваме тава (45–50 см) с мазнина. Разточваме една кора, която да покрие тавата, и леко повдигаме краищата й, поръсваме я с мазнина и разстиламе спанака на равномерен пласт. Разточваме и другата кора и я слагаме опъната върху спанака. Нарязваме спаначника като баклава, намазваме го с мазнина и печем в силна фурна.
Автор: Пенка Чолчева, източник: "601 изпитани готварски рецепти"