Рецепта за полята баница

Коментари · 271 Прегледа

Тази баница може да направим сладка или солена.

Замесваме тесто с 1 яйце, 1 лъжица олио, 1 чаена лъжичка оцет, щипка сол и 1 винена чаша вода и го оставяме да почива ½–1 час. Разделяме го на 10 еднакви топки, които разточваме на малки питки. Намазваме 5 от тия питки с мазнина и захлупваме и останалите 5 питки. Разточваме на 5 тънки кори, които оставяме да поизпръхнат, след което ги надипляме една до друга в намазана с масло тава, така че дъното й да се покрие навсякъде равномерно с кора. Добре е да приготвим така баницата от вечер и да я печем на сутринта или пък оставяме да престои 2–3 часа, за да позасъхнат още корите. Преди да я сложим да се пече, поливаме с мазнина и слагаме във фурната за десетина минути, колкото да се изсуши силно. Разбиваме ½-¾ литър пресечено мляко с 4–5 яйца, заливаме баницата и слагаме наново да се пече. По същия начин правим сладка баница, като подсладим млякото за поливка със захар на вкус и ароматизираме с 2–3 праха ванилия.

Автор: Пенка Чолчева, източник: "601 изпитани готварски рецепти"

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg