Рецепта за свищовска баница

Коментари · 305 Прегледа

Баницата се прави с домашно точени кори.

Замесваме тесто от 2 чаени чаши вода, 2 лъжици олио, 1 лъжица оцет, ½ лъжичка сол и толкова брашно, че да получим умерено твърдо тесто, което оставяме да почива ½–1 час, завито във влажна кърпа. До това бреме приготвяме плънката: натрошаваме 1–1½ чаша сирене, прибавяме 2 яйца и 1 чаша кисело мляко и разбъркваме сместа. Отпочиналото тесто разделяме на 16 еднакви топчета. Точим топчетата на питки, големи колкото чиния за ядене, намазваме 8 от тях с мазнина, а с останалите 8 питки ги покриваме. Получаваме 8 кори, които разточваме тънко и слагаме върху чаршафи или вестници да се засушат и преди да почнат да се трошат, нареждаме баницата. Намазваме с мазнина една средно голяма тепсия (около 46 см в диаметър), слагаме първата кора, като я набираме равномерно; поръсваме я с мазнина и върху нея набираме втората кора, поръсваме с мазнина и разстиламе ⅓ от сиренената смес, върху нея набираме третата кора, а след това и четвъртата, като все ръсим мазнина помежду. Върху четвъртата и шестата кора разпределяме останалото сирене. Набираме седмата и осмата кора. Последната кора набираме по-грижливо и я поръсваме с мазнина. Разбиваме 2 яйца с 1 чаша кисело мляко, поръсваме го върху баницата и слагаме да се пече — по възможност веднага. Поднасяме баницата топла. Можем да я поднесем и поръсена с пудра захар, в която сме размесили 1–2 праха ванилия. За тази баница ни е необходима 1½ чаша мазнина.

Автор: Пенка Чолчева, източник: "601 изпитани готварски рецепти"

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg