Вземаме 20 г мая, натрошаваме я и размиваме в малко хладка вода. Замесваме умерено твърдо тесто с 1½ чаша хладка вода, 1 лъжица олио, 1 лъжица оцет, 1 яйце, размитата мая и щипка сол. Оставяме тестото да втасва 25–30 минути. През това време изчистваме и измиваме 1 кг спанак, посварявамз го в подсолена вода, прецеждаме, нарязваме с нож върху дъска, прибавяме 1 лъжица мас, ½ чаша сирене и 1–2 яйца. Разбъркваме сместа. Разделяме тестото на 6 части и всяко от тях делим по на 3 гьозлемета, които разточваме на малки питки, намазваме с мазнина и съединяваме три по три. Разтегляме с ръка първата кора на големина на тавата, в която ще печем пирога (за тази пропорция подхожда тавичка с диаметър около 45 см). Разтегляме втората кора, слагаме я върху първата и пак леко поръсваме с мазнина, след което разстиламе на равномерен пласт половината от спанака. Върху спанака разстиламе трета и четвърта кора, като ръсим по малко мазнина помежду им. Върху четвъртата кора слагаме останалия спанак и отгоре разстиламе пета и шеста кора. Нарязваме пирога на квадрати, поливаме го с останалата мазнина, мажем с яйце и печем.
Автор: Пенка Чолчева, източник: "601 изпитани готварски рецепти"