Необходими продукти:
- 1 буркан лозови листа (използват се консервирани, защото маринатата ще е нужна за соса)
- 500 гр пилешко филе
- 300 гр гъби
- 200гр ориз
- 1 глава лук
- соев сос
- чесън на прах
- черен пипер
- майорана
За соса:
- 100 гр масло
- 1 с.л. брашно
- 1 заквасена сметана 400гр
- маринатата от лозовите листа
Начин на приготвяне:
Пилешкото филе се нарязва на ситни парченца. Маринова се със соевия сос, чесъна и черния пипер за поне час. Гъбите се накълцват на дребно, ориза се измива добре. В сгорещена мазнина последователно се задушават нарязания лук, пил. филе, гъбите и ориза. Подправя се с майорана. С тази плънка се завиват сърмички, подреждат се в тенджера и се заливат с вода да ги покрие. Варят се до готовност.
За соса се разтопява маслото, в него се запържва брашното и се налива при непрекъснато бъркане маринатата от лозовите листа. Накрая се прибавя и сметаната.
Соса може да се изсипе направо при сърмите, а може да се сервира отделно към тях.